Book Review
BibTex RIS Cite

Modernite, Çoğulculuk ve Anlam Krizi - Modern İnsanın Yönelimi

Year 2023, Volume: 8 Issue: 1, 108 - 111, 30.12.2023

Abstract

Modernitenin bütün toplumları farklı derecelerde etkisi altına aldığı ve gelenekten uzaklaşmanın son derece hızlı olduğu bu yüzyılda modern insanın karşılaştığı anlamsal ve değersel krizler oldukça dikkat çekicidir. Toplumsal hayatın neredeyse bütün yönlerine sirayet eden modernite, birçok değişimi ve dönüşümü beraberinde getirmiştir. Kültürlerin, geleneğin hatta dini bilginin ayak bastığı zeminin yerinden oynadığı günümüz dünyasında sorgulamadan kabul edilen bilgi ve olgu neredeyse yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte bireyin çevresiyle ve değerleriyle olan bağının zayıfladığı, özgürlükçü ve sorgulayıcı söylemin ön plana çıktığı bir dönem olan modern dönemde artık Tanrı kamusal alandan çekilmiştir. Zira geleneksel yapıların ve eski düzenin devamını sağlayan kurumların meşruluğu önemini yitirmiştir.
Modernitenin beraberinde getirdiği çoğulculuğu birçok yönden irdeleyen, Kutsal Şemsiye, Dinin Sosyal Gerçekliği, Sosyolojiye Çağrı Hümanist Bir Perspektif gibi tek başına kaleme aldığı eserleriyle kendisinden söz ettiren Peter L. Berger ile Görünmeyen Din eseriyle dikkat çeken Thomas Luckmann’ın beraber ortaya çıkardığı Modernite, Çoğulculuk ve Anlam Krizi adlı kitap, Mustafa Derviş Dereli tarafından Türkçe’ye kazandırılmış ve Albaraka yayınları aracılığıyla 2022 tarihinde raflarda yerini almıştır. Yazarlara göre anlam krizine yol açan sekülerleşme değil modern çoğulculuktur. Çoğulculuğun beraberinde getirdiği kaygan zemin, sosyal bir ürün olan insanın ve insani bir ürün olan toplumun var olan bilgi kodlarına zarar vermiştir. Bu nedenle kamusal alanın ve ortak değerlerin paylaşıldığı gündelik hayatın düzenini sağlayan aracı kurumlar meşru amacını ve etkisini kaybetmiştir. Birey, bağlamından koparılmış olan bütün konulara -din başta olmak üzere- sayısız seçenekleri olan, sorgulanabilir fenomenler olarak bakmaktadır. Bahsi geçen kavramlar eserin farklı bölümlerinde ilişkili olduğu alt kavramlarla birlikte açıklanmıştır. Kitap, önsöz ve yedi başlıktan oluşmaktadır.

Modernity, Pluralism and The Crisis of Meaning

Year 2023, Volume: 8 Issue: 1, 108 - 111, 30.12.2023

Abstract

The crisis of meaning and value experienced by modern people in this century, where modernity affects all societies to varying degrees and is rapidly moving away from tradition, is quite remarkable. Modernity, which has spread to almost every area of ​​social life, has brought many changes and transformations with it. In today's world, where cultures, traditions and even religious knowledge are carried, there is almost no knowledge and truth that is accepted without question. However, in the modern age, which is a period when the ties of the individual with his environment and values ​​are weakened and the liberal and questioning discourse comes to the fore, God has now withdrawn from the public sphere. Because the legitimacy of traditional structures and institutions that ensure the continuation of the old order has lost its importance.
Peter L. Berger and Thomas Luckmann, who examined the pluralism brought by modernity from many aspects and made a name for themselves with their works such as The Sacred Umbrella, The Social Reality of Religion, A Call to Sociology, A Humanistic Perspective, attracted attention. With Modernity, Pluralism and the Crisis of Meaning, with his work Invisible Religion. pulled on it. Translated into Turkish by Mustafa Derviş Dereli, the book Meaning Crisis took its place on the shelves in 2022 through Albaraka publications. According to the authors, it is modern pluralism, not secularization, that causes the crisis of meaning. The slippery ground brought by pluralism has damaged the existing knowledge codes of man as a social product and society as a human product. For this reason, intermediary institutions that provide the daily life order in which the public sphere and common values ​​are shared have lost their legitimate purpose and influence. The individual looks at all decontextualized subjects—particularly religion—as questionable truths with myriad options. These concepts are explained in different parts of the work together with related sub-concepts. The book consists of a preface and seven chapters.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sociology
Journal Section Book Reviews
Authors

Duygu Karakaş Aydın 0000-0002-5652-3260

Early Pub Date January 4, 2024
Publication Date December 30, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Karakaş Aydın, D. (2023). Modernite, Çoğulculuk ve Anlam Krizi - Modern İnsanın Yönelimi. Medeniyet Araştırmaları Dergisi, 8(1), 108-111.

Correspondence

Phone: +90 216 280 34 81

Fax: : +90 216 280 34 95

Address: Medeniyet Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Mahir İz Caddesi No:17/1 Altunizade, Üsküdar/İstanbul, TURKEY

sezai.oztop@medeniyet.edu.tr